Experter föreläser om apiterapi, biprodukter och hälsa

Under den nordiska biodlingskongressen Apiscandia sätts fokus på hälsa och produkter från bikupan. Hälsoprofilen Alexandra De Paoli intervjuar en av världens ledande experter – Stefan Stangaciu om honung, propolis, pollen och bibröd – och redogör för vetenskapliga bevis på hur de bidrar med läkande och ökat immunförsvar hos människan.

Kunskapen om hur binas produkter kan läka och lindra kallas apiterapi och är sedan länge välkänd i Tyskland och Rumänien där dr Stefan Stangaciu verkar och ger behandlingar.
– Dessa produkter är mycket effektiva mot en rad olika sjukdomar som infektioner och sårvård. Propolis är till exempel smartare antibiotika än den konventionella, som jag kallar ointelligent eftersom den dödar allt – även de goda bakterierna. Av den anledningen har vi idag stora problem med nya stammar av resistenta bakterier, menar han.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli har fördjupat sig i vetenskapliga studier om binas hälsosamma produkter och även skrivit en boken ”Hälsa och hudvård från bikupan” tillsammans med biodlaren Lotta Fabricius Kristiansen.
– Som jag ser det är apiterapi ett fint komplement till den vanliga vården. Biprodukterna har effekt både som kosttillskott och som terapeutiska medel och kan verkligen vara till stor hjälp vid många olika åkommor.
Hon menar att vi bara har börjat skrapa på ytan om vad apiterapi och biprodukter kan betyda.
– Ju mer jag läser desto mer inser jag hur mycket det finns att lära sig. Det är fantastiskt att läsa rapporter och artiklar som visar hur forskarna gång på gång blir förbluffade över de resultat de fått i studier på honung, propolis och pollen.
Läs Alexandras kartläggning här.

Alexandra har också sett hur intresset och efterfrågan på kunskap ökar bland konsumenterna.
– Därför är det viktigt att de som säljer honung, pollen, bibröd, propolis och drottninggelé vet vad de olika produkterna är bra till så att de kan utbilda sina kunder. Jag tror att det finns stor ekonomisk potential i produktion av biprodukter. Många konsumenter vill köpa svenskt, men eftersom det än så länge finns för liten produktion är det svårt att få tag på.

Apiterapi innebär att sjukdomar och fysiska besvär behandlas med produkter från bisamhället. Det kan handla om honung, bivax, propolis, pollen och drottninggelé.

————–

Svenska Bins program under Apiscandia
på Drottningporten/Clarion Hotel Post i Göteborg

LÖRDAG 9 FEBRUARI

9.00–9.40 Sensoriker Johan Swahn håller inspirationsföreläsning om smak

9.40–10.00 Break med jun och kombucha

10.00– 10.40 Honungsbar, tasting med sensoriskt smak-scorecard utvecklat av Johan Swahn,
provsmakning av honung från Västsverige

11.00–11.40 Matlagning och honung, Sofia B Olsson, restaurang vRÅ

12.00 Växtbaserad lunch med honung som smaksättare

13.00–13.40 Biprodukter – vad säger vetenskapen? Alexandra De Paoli

14.00–14.40 Introduction to Apitherapy, Stefan Stangaciu

14.40–15.20 Honungsfika och utställning med Honungsbar hos Svenska Bin

15.20–16.00 Beehive products for health and vitality, Stefan Stangaciu

16.20–17.00 Använda biprodukter i naturkosmetika, Alexandra De Paoli

17.20–18.00 Gör din egen jun och kombucha, Nordic Fermentation

18.00–19.30 Provsmakning årets honungsöl, honungsvin, jun och kombucha
Sommelier Viktoria Bassani

————–

SÖNDAG 10 februari

PROGRAM på Drottningporten/Clarion Hotel Post i Göteborg sammanställt av föreningen SVENSKA BIN och nätverket POLLINERA SVERIGE

9.00–9.40 Vad kan du göra för att hjälpa bina? Anders Ridderström, Naturskyddsföreningen i Göteborg.

10.00–10.40 Pollination genom tiderna: en evolutionär resa från det första pollenkornet till dagens utmaningar – Stina Weststrand, vetenskaplig indentent på Göteborgs Botaniska Trädgård.

11.00–11.40 Vilda bin och humlor – Göran Holmström, journalist och expert på humlor och bin. Han kallas ”Herr Humla” för sina stora kunskaper och är efterfrågad expert på citronbin.

13.00–13.40 Så skapade vi ängsprojektet på Hisingen i Göteborg – Anders Ridderström, Ängsgruppen på Naturskyddsföreningen i Göteborg.

14.00–14.40 Anläggning och skötsel av gräsytor och ängar – biologen Mats Runesson på fröföretaget Pratensis.Utifrån ett stort miljöengagemang drivs företaget som satsat på svenska fröer, utrotningshotade arter och anläggning av ängar.

15.00–15.40 Bipradiset i Örkelljunga – Pär Svensson från Örkelljunga kommun, där ett igenvuxet grustag har skapat goda förutsättningar för både bin och människor i kommunen.

Arbetar du inom mat, hälsa, miljö eller media relaterat till detta och vill delta?
Kontakta gärna
anna@svenskabin.se för att boka plats!
———————————-

Med föreningen Svenska Bin har Sveriges biodlare skapat en gemensam plattform för att marknadsföra svensk honung och informera konsumenterna om binas viktiga pollineringsarbete.
Bakom Svenska Bin samlas en rad stora och små företag inom svensk biodling.