Sensoriker och kock guidar i honungens smakvärld under Apiscandia

Under den nordiska biodlarkonferensen Apiscandia 9 och 10 februari 2019 i Göteborg arrangerar Svenska Bin ett program med bland andra sensoriker Johan Swahn och kocken Sofia B Olsson från restaurang vRÅ.

– Vi vill undersöka honungens smakvärld och utveckla ett språk för att definiera det breda smakspektra som de olika svenska nektarsorterna kan erbjuda, berättar projektledare Lotta Fabricius Kristiansen från Svenska Bin.

Johan Swahn har tagit fram ett skräddarsytt sensoriskt test och Sofia B Olsson har skapat en växtbaserad lunch där honung används som smaksättare.
Det kommer också att bjudas på en Honungsbar med olika sorter från Västsverige och i slutet av dagen blir det föredrag om drycker fermenterade på honung, som kombucha och jun samt en smakprovning av mjöd (honungsvin), jun och kombucha lett av sommelier Viktoria Bassani, som även är biodlare.

Under eftermiddagen föreläser örtterapeuten Alexandra de Paoli som berättar om hur vi kan använda binas hälsosamma produkter tillsammans med den internationella experten på apiterapi*, Stefan Stangaciu.

Två forskare inom bihälsa, Dennis van Engelsdorp från University of Maryland och Eva Forsgren från SLU, berättar om läget för bina i Sverige, Norden och USA och hur sjukdomar kartläggs och bekämpas.

Under söndagen är det fokus på vad bina behöver för att överleva och hur vi kan skapa och återskapa miljöer som gynnar vilda bin, humlor och honungsbin genom att satsa på levande gräsytor, ängar, parker och trädgårdar.
Talare är bland andra humleexperten Göran Holmström och botanist Stina Weststrand från Göteborgs Botaniska Trädgård.

Arbetar du inom mat och hälsa eller media relaterat till detta och vill delta? Kontakta gärna anna@svenskabin.se för att boka plats!

———————————-

Den nordiska konferensen Apiscandia hålls på Clarion Hotel Post i Göteborg 9–10 februari
och anordnas av Biodlingsföretagarna i samarbete med Jordbruksverket, Svenska Bin, SLU, Lantbrukarnas Riksförbund, Lantmännen, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Apiscandias hela program finns här

———————————-

Svenska Bins program under Apiscandia

LÖRDAG 9 FEBRUARI

PROGRAM i Drottningporten3/Clarion Hotel Post i Göteborg sammanställt av föreningen SVENSKA BIN

9.00–9.40 Sensoriker Johan Swahn håller inspirationsföreläsning om smak

9.40–10.00 Break med jun och kombucha

10.00– 10.40 Honungsbar, tasting med sensoriskt smak-scorecard utvecklat av Johan Swahn,
provsmakning av honung från Västsverige

11.00–11.40 Matlagning och honung, Sofia B Olsson, restaurang vRÅ

12.00 Växtbaserad lunch med honung som smaksättare

13.00–13.40 Biprodukter – vad säger vetenskapen? Alexandra De Paoli

14.00–14.40 Introduction to Apitherapy, Stefan Stangaciu

14.40–15.20 Honungsfika och utställning med Honungsbar hos Svenska Bin

15.20–16.00 Beehive products for health and vitality, Stefan Stangaciu

16.20–17.00 Använda biprodukter i naturkosmetika, Alexandra De Paoli

17.20–18.00 Gör din egen jun och kombucha, Nordic Fermentation

18.00–19.30 Provsmakning årets honungsöl, honungsvin, jun och kombucha
Sommelier Viktoria Bassani

————–

SÖNDAG 10 februari

PROGRAM i Drottningporten 3/Clarion Hotel Post i Göteborg sammanställt av föreningen SVENSKA BIN och nätverket POLLINERA SVERIGE

9.00–9.40 Vad kan du göra för att hjälpa bina? Anders Ridderström, Naturskyddsföreningen i Göteborg.

10.00–10.40 Pollination genom tiderna: en evolutionär resa från det första pollenkornet till dagens utmaningar – Stina Weststrand, vetenskaplig indentent på Göteborgs Botaniska Trädgård.

11.00–11.40 Vilda bin och humlor – Göran Holmström, journalist och expert på humlor och bin. Han kallas ”Herr Humla” för sina stora kunskaper och är efterfrågad expert på citronbin.

13.00–13.40 Så skapade vi ängsprojektet på Hisingen i Göteborg – Anders Ridderström, Ängsgruppen på Naturskyddsföreningen i Göteborg.

14.00–14.40 Anläggning och skötsel av gräsytor och ängar – biologen Mats Runesson på fröföretaget Pratensis.Utifrån ett stort miljöengagemang drivs företaget som satsat på svenska fröer, utrotningshotade arter och anläggning av ängar.

15.00–15.40 Bipradiset i Örkelljunga – Pär Svensson från Örkelljunga kommun, där ett igenvuxet grustag har skapat goda förutsättningar för både bin och människor i kommunen.

Arbetar du inom mat, hälsa, miljö eller media relaterat till detta och vill delta?
Kontakta gärna
anna@svenskabin.se för att boka plats!
———————————-

Apiterapi innebär att sjukdomar och fysiska besvär behandlas med produkter från bisamhället. Det kan handla om honung, bivax, propolis, pollen och drottninggelé.

Med föreningen Svenska Bin har Sveriges biodlare skapat en gemensam plattform för att marknadsföra svensk honung och informera konsumenterna om binas viktiga pollineringsarbete.
Bakom Svenska Bin samlas en rad stora och små företag inom svensk biodling.