Hundratals timmar bakom blommande film

I Svenska Bins animerade blomsterhyllning får vi hänga med på ett lyckligt bis flygresa till en värld full av surr och värme. Vårens alla blommor slår ut så att pollen sprätter i solskenet. Men blommorna är vikta för hand av papper och bakom den skickliga animationen ligger ett handarbete lika ihärdigt som binas arbete i kupan.

Hanna Heilborn, producent och regissör för filmen, berättar:
– När vi fick uppgiften att göra en film för Svenska Bin, bestämde vi oss tidigt berätta biets egen historia. Sveriges alla honungsbin en uppdragsgivare som väl känner till idogt arbete och som sliter hårt. Det ville vi leva upp till.

Vi började med att lista femton viktiga svenska blommor, som inte skulle kunna klara sig utan binas pollinering. Sedan bad vi Mats Johansson på Acne JR att skapa vårt lilla bi, som fick smeknamnet Berit.
Saran Yen Panya som är art director och konstnär fick uppgiften att designa animationen. Han ville arbeta i papper, så han gav en förening i Bangkok, där han bor, uppgiften att vika blommorna. Han färgade först in en mängd papper i vattenfärg med blommornas färger och strukturer och skapade blommor som blåklint, körsbär, ljung, päron, äpplen, rallarros, raps, vallmo, vitklöver, facelia, blåbär, jordgubbar, maskrosor, skogshallon och bondböna. Det var kvinnor som tog sig an uppgiften att hjälpa honom att vika – lika flitiga som de arbetsbin som pollinerar våra blommor.

duo film

Animatören Ekarach, ”Ter”, Kaewmahing provade olika metoder att animera blommorna i sina stadier av sin utveckling, en delikat uppgift eftersom de var sköra och känsliga. Sedan lät la vi en kameraåkning som följde ett bis svärmande, från blomma till blomma, laddat allt med solens strålar och annat som hör sommaren till – det ska kännas som om vi lever i paradiset.

Elementstudion i Göteborg filmens musik som vi la ihop med Berits surr. “Be my honeybee” är en kärlekssång för blommor och bin.
Skicka filmen som en blommande hälsning!

Här kan du läsa om de som arbetat med kampanjen för Svenska Bin.