Jan Hedhs saftiga toscakaka

Vanlig mördeg 1,2, 3
1 hekto florsocker
200 gram smör
300 gram vetemjöl
1 ägg

Knåda ihop allt och låt vila kallt en timme. Använd en 22 cm pajform, med löstagbar botten, smörj med kallt smör. Kavla ut mördegen till en rundel cirka 26 cm, fodra formen och lämna 2–3 cm runt kanten, tryck till degen i botten så att du får bort luftfickor. Nagga med en gaffel i botten, ställ i kylen att vila en halvtimme. Under tiden gör du mazarinmassan.

Mazarinmassa
250 gram mandelmassa, (50 % socker/50 % mandel)
125 gram smör
125 gr ägg = ca 3 ägg
10 gram vetemjöl = 1 knapp matsked

Sätt ugnen på 190 grader. Rör mandelmassan med det rumstempererade smöret till en klumpfri massa, tillsätt smöret lite i taget. Tillsätt äggen ett i taget under noggrann omrörning. Allra sist rör du i vetemjölet. Fyll sedan massan i formen, stryk ut den jämnt.
Baka kakan cirka 35 minuter till den är gyllenbrun. Prova att sticka i mitten, den får inte vara kladdig. Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker ovanpå. Vänd upp och ner och plocka bort formen, låt därefter kakan kallna helt.
Vitsen med att vända kakan upp och ner här är att man slipper hål i botten och får den riktig jämn.

Toscafyllning
100 gram smör
100 gram honung
100 gram grädde

Allt kokas till 115 grader – använd termometer. Sätt ugnen på 225 grader.
Tillsätt 100 gram hyvlad mandel och 15 gram vetemjöl, blanda väl.
Stryk ut blandningen ända ut i kanten, använd palett, eller spatel.

Baka kakan gyllenbrun, men passa noga, det är väldigt lätt att toscasmeten bränns.
Låt det hela svalna.

Intervju med Jan Hedh/Anna Lind Lewin

Jan HedhCopyright och Foto: Klas Andersson, Sweden.Tel.  0046 705 261224