Naturligt Söt med Sveriges bagare, konditorer och kockar

Naturligt Sot

Paul Svensson, Elisabeth Johansson, Maria Printz, Rune och Fabian Kalf Hansen, Carina och Ulrika Brydling, Anders Oskarsson, Lisa Lönner Pulkkinen, Sébastien Boudet, Titti Qvarnström och Petrus Johansson.

Totalt tolv bagare, konditorer och kockar har bidragit med favoritrecept med honung för att stötta svensk biodling. Tack för det säger Svenska Bin!
Hämta receptsamling Naturligt Söt här

Genom att välja svenska honungssorter gör man en stor insats för pollinering och biologisk mångfald samtidigt som man får möjlighet att utforska unika svenska smaker från ängar, åkrar och skogar.
Läs mer om varför pollinering är så viktigt

sju sorters honung
Vinnaren i allmänhetens recepttävling koras i januari.
Vinsten är en korg med Sju sorters honung från Svenska Bin:

Maskros  från Martin Nehman i Lagan
Klöver/Hallon från Lotta och Preben Fabricius Kristiansen i Tjällmo
Raps från Rasudin Becirbegovic i Mjölby
Lindblom från Kyrkhamns Fältskola i Hässelby
Ljung från Helge och Pia Josefsson i Henån
Rallaros från Yngve Olsson i Hammarstrand
Bovetehonung från Tore Forsman i Vinslöv

Läs mer om svensk sorthonung 

——————–
5 skäl att baka med honung i dina bröd, kakor och desserter:

1. Honung har ett bredare smakspektra än socker och smakar på olika sätt beroende på vilken sort det är. Svensk sorthonung kan komma från till exempel ljung, lind, klöver, skogsväxter eller raps. Genom att prova olika sorters honung kan du utveckla smakerna på dina favoriträtter och bakverk. Honungen är en säsongsvara som hämtar sin smak från nektargivande växter.

2. Honung har ett lägre GI än socker, och smakar mer.
Honung består av enkla sockerarter som fruktos och glukos, som har lägre GI, enligt professor Ingemar Fries vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Den upplevs också mycket sötare av våra smaklökar så det behövs en mindre mängd för att det ska smaka lika sött som socker.

Man brukar säga att 3 msk honung motsvarar 4 msk strösocker.
Tänk också på att honung innehåller 20 procent vatten, du kan behöva minska lite på vätskan.

3. Honung är innehåller fler nyttigheter än socker: Båda sötningsmedlen innehåller glukos och fruktos. Men när vitt socker tillverkas förstörs de enzymer, proteiner, vitaminer och syror som ursprungligen finns i sockerrör och sockerbetor. Kvar blir enbart “tomma kalorier”. Honung däremot värms endast upp en kort tid,om den värms över huvud taget, vilket innebär att det mesta av de nyttiga egenskaperna finns kvar. I socker är glukos och fruktos bundna tillsammans som sackaros, medan de i honung är enkla beståndsdelar. Detta gör att honung innehåller mer lättillgänglig energi än det som finns i vitt socker.

4. Honung är ett billigare och nyttigare ersättning för glukos i till exempel kola och glass. Honung ger också saftigt bröd med frisk sötma.

5. När du använder svensk honung gynnar du de svenska biodlarna och bidrar direkt till pollineringen av grödor och vild natur här i landet.
Gynna gärna lokala biodlare så vet att det finns pollinatörer i din närmiljö.

Vad är honung – en vägledning från Svenska Bin

naturligt sot
Hämta pressmaterial på Svenska Bins Newsdesk