Samarbete med äppelodlare lyfter pollineringen

Honungsbar i Kivik

Stora och små provade svenska unika honungssorter i baren på Kiviks Musteri. Foto: Anna Lind Lewin.

Genom ett samarbete mellan Svenska Bin, de skånska biodlarna och Kiviks Musteri anordnades under Äppelmarknaden i Kivik i september 2017 en utställning om bin, honung och pollinatörer.
– Det finns ett stort sug efter kunskap, säger biodlaren Johan Wallin från Tomelilla.

Äppelmarknaden i Kivik besöks av mellan 15.000–20.000 personer per dag. Detta år var det många som vill prata honung och bin både uppe på musteriet och i Kunskapstältet på marknaden nere i hamnen.
Honungsbaren med 20-talet unika honungssorter fick både stora och små besökare att stanna upp och fundera över vilka blommor som gett smaken de gillade bäst.
Lokala biodlare som ställde upp med sin tid och kunskap under marknaden var Johan Wallin från Tomelilla, Ise Wenzel Hovmöller från Södra Mellby, Johan Falk från Haväng, Martin Svensson från Blentarp, Kamilla Persson från Löderup och Håkan Albrektsson och Kamilla Widell från Ramsåsa.
Mötena med biodlarna ledde också till många tankar om vad man kan göra hemma i sin egen trädgård för att gynna de vilda pollinatörerna och några besökare blev sugna på att själva börja odla bin.

Projektet har också stöd från Svenskt Sigill.

Läs pressmeddelande om samarbetet:

https://svenskabin.se/press/#/news/utan-bin-inga-aepplen-kiviks-musteri-satsar-paa-pollinatoererna-260358

https://svenskabin.se/press/#/news/skaanska-biodlare-bjoed-paa-honungsbar-och-pratade-pollinering-262601