Bin i lä ger mer honung

skugga

Bin är som andra husdjur, tar man väl hand om dem ger dem mer tillbaka. I en studie från Jordbruksverket från 2014 visas att bikupor i lä ger mer honung till biodlaren och bättre pollinering för lantbrukarna.

Honungsbin gör också ett bättre jobb om de har vatten nära till hands. Det visar studier i projektet ”Pollinatören”. Bisamhällen som står i lä intill rapsfält ger i snitt 3 kilo mer honung per samhälle, vilket innebär cirka 3,6 miljoner extra blombesök av bina.

– För att producera ett kilo honung måste honungsbina besöka cirka 1 200 000 blommor säger Jonny Ulvtorp, projektledare för ”Pollinatören”. Man kan skapa lä för bin på olika sätt, till exempel med lastpallar som ställs framför flustret (ingången till bikupan). Även vindnät och halmbalar fungerar, samt att ställa in bisamhället 10 till 15 meter in i rapsfältet.

Nu har bisamhällena i hela Sverige vaknat till liv efter vintern. Både honungsbin, humlor och vilda bin behöver mycket nektar och pollen under våren för att bygga upp sina samhällen. Pollen är byggstenar till nya bin medan nektarn ger energi till bina och honung till biodlarna.

Studien menar att god tillgång på pollinatörer kan ge en merskörd på 5–10 procent i höstraps. Hela studien: www.jordbruksverket.se