Honungslandet provning i Stockholm
Tisdag 18 januari samlades kända namn inom svensk gastronomi på restaurang Oxenstiernan i Stockholm för en workshop med sorthonungsprovning och samtal om svensk honung.
Paul Svensson, Martin Ragnar, Maria Printz, Stefan Eriksson, Kajsa Leander, Anne Eriklin, Sebastian Schildt, Sanna Ohlander och Pelle Lundblad diskuterade säsong, geografi och sort, samt gick igenom olika konsistenser som ympad, fri kristallisation (raw honey) och flytande av samma sort.
Se filmerna på Youtube
I juni 2022 håller Honungslandet en workshop i Skåne med fokus på årets första honung. Här ska olika nyslungade primörhonungar från hela landet provas.
Även honung i dryck kommer då att vara på agendan.
—————————-
Honungar i provningen på restaurang Oxenstiernan:
Lingonhonung, Skogens honung, Vimmerby, Småland
Kakhonung på raps, Kögels honung, Skåne
Maskros mm, Hägershonung, Rickeby
Lindblomshonung, Haga Slott i Stockholm
Bladhonung / honungsdagg, Gyllene Biet, Alingsås
Ljunghonung, familjen Hellberg, Odensjö gård, Jönköping
Bovetehonung, Wermlands bovete, Molkom, Värmland
Flytande Askrike honung (Pelle Lundblads från Flowhive) Lindingö
Hallonhonung, Lottas honung, Tjällmo Östergötland
provades i 3 olika texturer: fast/ympad, fri kristallisation, flytande.
Ladda hem pdf med smakhjul utvecklat av biodlaren Viktoria Bassani:
Projektet Honungslandet Sverige arbetar för att utveckla, lyfta och höja värdet på svensk honung.
Projektet drivs av Lotta Fabricius Kristiansen och Anna Lind Lewin för Svenska Bin.