Nu öppnar höstens provningar där sommarens skörd av unika svenska honungar dukas upp. Provningarna leds av Malin Landqvist, kock och sommelier.
– Alla larm om importerad fuskhonung som varit i media denna sommar visar att det behövs mer kunskap om vår lokala honung, menar hon.
– Jag tror inte folk i allmänhet vet hur spännande sorter som finns här i landet, och hur stor smakrikedom vår svenska flora bjuder på. Allt från den ljusa lindhonungen med arom av mint till den kraftfulla mörka ljungen som kommer nu på hösten. Det är vår mission att sprida kunskap om Honungslandet Sverige.
Under provningen testas vi 5 sorter – från mild till stark. Dessutom provas flytande, kristalliserad, och ympad av samma sort samt en så kallad fuskhonung:
HONUNGSPROVNINGAR:
5 september Butik Rot på NK i Stockholm 16.30–17.45
12 september Butik Rot på NK i Stockholm 16.30–17.45
3 oktober gästar Honungslandet Sverige Sofia B Olsson på restaurant Vrå i Göteborg.
Anmälan till den kostnadsfria provningen: sanna@svenskabin.se
3 oktober landar @svenskabin hos @sofia_b_olsson på @restaurangvra i Göteborg - då blir det honungslunch, honungsprovning och utdelning av utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik. Och en speciell kvällsmeny med honung som liksom lunchen är skapad av Sofia. Hennes känsla för den råvaran går tillbaka till barndomens somrar i Bohuslän.
Jobbar du med mat eller media och vill komma på lunchen? Hör av dig genom DM här!kvällsmenyn bokas genom restaurangvra.se
@smakapavastsverige @toolsbylandqvist @biodlingsforetagarna @eva_christina_moller @gyllenebiet @restauranggoteborg @gothenburgfoodstories @goteborgcom @thatsup_goteborg ... Visa merVisa mindre
3 oktober landar @svenskabin hos @sofia_b_olsson på @restaurangvra i Göteborg - då blir det honungslunch, honungsprovning och utdelning av utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik. Och en speciell kvällsmeny med honung som liksom lunchen är skapad av Sofia. Hennes känsla för den råvaran går tillbaka till barndomens somrar i Bohuslän.
Jobbar du med mat eller media och vill komma på lunchen? Hör av dig genom DM här!kvällsmenyn bokas genom restaurangvra.se
Kolla noga på den här kloka juryn. Det är dom som just valt vilka som får utmärkelserna i Årets Bästa Honungsbutik! Vilka det blir tillkännages 3 oktober😀
BIODLARES EGEN BUTIK @honungskafferiet @mariesbihantverk Djäknegårdens Honung
RESTAURANG @restaurangvra @bovdiscobar
Jury: Johanna Joppe Svensson, SBR Marie Backman @mariesbihantverk Johan Aga, biodlare Lerum Christina Möller, juryordförande Felix Holmgren, Honungsriket Hanne Uddling, Svenska Bin Ej i bild: Anne Eriklin, @butikrot_saluhallen
+projektledare @sannastankar Och @annalindlewin bakom kameran ...
Nu finns en efterlängtad sammanställning av biprodukternas effekter framtagen av hälsoprofilen Alexandra De Paoli på uppdrag av Svenska Bin. ”De senaste åren har jag läst alla vetenskapliga artiklar jag kunnat hitta om de läkande...
Som medlem i Svenska Bin får du tillgång till Svenska Bins märke på etiketter och locksäkringar och marknadsföring av svensk honung i form av foldrar, affischer och utställningmaterial. Se allt marknadsföringsmaterial här (pdf) Våra...
Sverige behöver fler livskraftiga bin som kan pollinera våra växter och vår mat, faktum är att de behöver bli dubbelt så många. Du kan hjälpa Svenska Bin genom att handla svensk honung och sprida...
Är du nyfiken på hur man blir biodlare? Det är varken krångligt, svårt eller tungt att ha bin. Man kan börja med några få samhällen och sedan utöka om man vill lägga mer tid....
Vad är äkta honung? Vad betyder egentligen naturlig honung, kallslungad eller rå honung och vad krävs för att få kalla honung ekologisk? Hur hanterar man bäst honungen för att behålla all nytta och smak?...
Binas matintag varierar helt naturligt över året, när de flyger ut ur kupan på våren är det första de träffar på ofta sälg, al och tussilago som ger dem viktig näring i mars och...
Totalt tolv bagare, konditorer och kockar har bidragit med favoritrecept med honung för att stötta svensk biodling. Tack för det säger Svenska Bin! Hämta receptsamling Naturligt Söt här Genom att välja svenska honungssorter gör...