Honungsprovningar med Malin Landqvist

Malin Landqvist, kock och sommelier, ledde Svenska Bins provningar under hösten 2023.
– Alla larm om importerad fuskhonung som varit i media denna sommar visar att det behövs mer kunskap om vår lokala honung, menar hon.
– Jag tror inte folk i allmänhet vet hur spännande sorter som finns här i landet, och hur stor smakrikedom vår svenska flora bjuder på. Allt från den ljusa lindhonungen med arom av mint till den kraftfulla mörka ljungen som kommer nu på hösten. Det är vår mission att sprida kunskap om Honungslandet Sverige. Det är otroligt viktigt att vi väljer riktig honung, en produkt som kommer 100 procent från bina, och inte är utspädd eller förfalskad.

Under totalt fyra provningar testades fem sorter – från mild till stark. Dessutom provas flytande, kristalliserad, och ympad* av samma sort samt en så kallad fuskhonung.

Lindhonung från Gyllene Biet, Alingsås
Ljunghonung från Stadskupan, Göteborg
Lingonhonung från Skogens honung, Vimmerby, Småland
Bladhonung från Bitösen, Brunslöv, Skåne
Hallon/klöver från Lottas honung/Apinordica, Tjällmo, Östergötland

Malin Landqvist, som också är nybliven biodlare, berättade om skillnaden mellan sorthonungar från olika delar av Sverige och hur man sensoriskt går till väga för att urskilja olika sorters honung från varandra.
– Det är viktigt att förstå honungens resa från kupa till burk, vad honung egentligen består av, och om hur olika växter och blommor ger honungen olika specifika karaktärer. I dessa honungar hittade vi dofter och smaker som eucalyptus, varmt vax, trä och citrus.

Syftet med provningarna är att visa komplexa och varierande våra svenska honungar är beroende på säsong, plats och nektarkällor.
– Honung bär ju smaken av en plats på ett unikt sätt, menar Malin. Konsistensen spelar också in. Svensk honung kristalliseras naturligt efter några veckor om den inte ympas*.

Provningen i Göteborg var den sjunde som arrangerades av Svenska Bin under 2023.

—-

*ympning innebär att man rör ner en mindre del av en befintlig honung (en ymp), vilket ger en finkristallin konsistens som håller sig slät och krämig över tid. En honung som kristalliseras av sig själv och blir “sockrig” är inte sämre, det är mer en fråga om vilken konsistens man tycker om. En stelnad honung kan värmas försiktigt och återfår då sin flytande form.