Innovationsprojektet Beeroir
Projektet Beeroir vill bidra till att öka mångfalden av smaker i den svenska honungsproduktionen och förändra bilden av honung från generisk råvara som bara smakar sött till en naturlig, komplex och intressant smaksättare med berroir.
Få konsumenter känner till att det i Sverige kan skördas uppemot 25 unika smaker av honung. Bovetehonung, bladlusnektar, raps, ljung, hallon, klöver, tall, rallarros, renfana, älgört och skog …
De unika sorthonungarna är en unik skatt som också kan skapa intresse för och öka värdet på svensk honung generellt.
Under hösten 2016 hölls två workhops som samlade kompetenser från butik, biodling, grossister, gastronomi, affärsutveckling matkultur och sensorikforskning.
Deltagare:
Marcin Surminski, biodlare Trädgårdshonung, specialiserad på säsongs- och sorthonung
Karolina Wilczynska, biodlare Rosa Skattlådan, www.skattladan.nu, specialiserad på säsongs- och sorthonung
Johan Widing, biodlare Bokeslundsgården, specialiserad på säsongshonung
Maria Isaksson, biodlare i Arvidsjaur, 65 degrees North
Viktoria Bassani, sommelier och biodlare Bidrottningen, specialiserad på säsongs- och sorthonung
Keiko Schönberg, Gårdsnära/LP:s biodling i Säffle
Mattias Dernelid, affärsutvecklare på Smakriket
Markus Femling, sortimentsansvarig för närodlat på restauranggrossisten Menigo
Viktoria Trolin, inköpare på Coop med ansvar för honung på Coop
Stefan Eriksson, kock och råvaruspecialist, Råvaran AB
Johanna Westman, kock, tv-kock och utbildare, Mosebacke Matstudio
Martin Ragnar, gastronomisk expert med fokus på svensk matkultur
Hannes van Lunteren, businessdesigner på Transformat / Krinova
Magnus Westling, doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan, campus Grythyttan
Projektet har fått innovationsstöd från Jordbruksverket, Landsbygdsprogrammet och Europeiska
jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Under 2017 söks stöd till vidare utvecklingsarbete.