Nordens största Honungsbar slog rekord

Under mathantverksfestivalen Terra Madre Nordic september 2022 slog Svenska Bin och Biodlingsföretagarna rekord med en honungsbar dit mer än 90 olika honungar samlats in. Ett helt unikt utbud och utan konkurrens det största urvalet honung samlat på samma ställe i Sverige.

De välfyllda hyllorna i Honungsbaren blev en riktig magnet för besökarna, och samlade också många av de biodlare som var på plats till samtal om smak och konsistens. Syftet med att Honungsbaren var att visa på vilken smakvariation och mångfald som finns och hur honungen bär på smaken av en plats.

– Var bina flyger och hämtar mat, vilket väder det är och hur växterna blommar påverkar vilken skörd det blir. Det kan till och med vara skillnad på de olika ramarna i en och samma kupa, berättar Viktoria Bassani, biodlare och utbildad sommelier.

Svenska Bin och Biodlingsföretagarna höll smakprovningar ledda av biodlaren Linda Klintefjord, som just nu utbildar sig till honungssommelier i Bologna.
– Här har vi mött nyfikna besökare från hela världen. Vi fick väldigt många positiva reaktioner på mångfalden och en italiensk grupp menade att vår svenska honung skiljer sig väldigt mycket från den sydeuropeiska. För dem blir det väldigt exotiskt med smakerna som kommer ur den svenska floran.

TV: Provningspalett med 7 sorters honung: raps, hallon, lind, maskros, ljung, bovete och kakhonung. TH: Biodlarna Chatarina Berglund, Säljans bigård, Monique Widingsjö, Morkarla bigårdar, Lina Norsell, Linas och Binas, Linda Klintefjord, Klintefjordens skafferi, Marie Backman, Maries bihantverk. Foto: Anna Lind Lewin och Sanna Ohlander.

Till provningspaletten valdes så tydliga sorter som möjligt – raps, hallon, lind, maskros, ljung och bovete, samt en bit kakhonung.
– Många har en bild av att svensk honung smakar likadant, och om det finns skillnader så baserar man den på färgen. Men raps och lind har ju samma färg och smakar ändå olika.
Linda menar också att konsistensen tillför en dimension.
– Det påverkar smakupplevelsen om honungen är flytande, fast och smidig eller kristalliserad och sockrig.

Matjournalisten Dan Saladino, som dokumenterat världens mest hotade mat och matprodukter, deltog i en provning.
– Mångfalden blir tydlig när man ställer de olika honungarna mot varandra så här, det väcker min nyfikenhet.

Honungsbaren är en gemensam satsning från Svenska Bin och Biodlingsföretagarna.
Honungarna i baren kom från Sverige, Åland, Norge, Finland och Danmark.

Helgen 2–3 september delades också utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik ut till 6 pionjärer inom handeln.