Kocken Paul Svensson har blivit med bin

#bibonde pauls svenssons bin

Paul kollar att bina har det bra. Foto: Anna Lind Lewin.

Under våren 2015 inledde Paul Svensson ett samarbete med Svenska Bin där den välkände tv-kocken och krögaren på Fotografiskas restaurang i Stockholm avancerat från total nybörjare till självständig biodlare.

”Jag har länge drömt om att ha egna bikupor hemma. Bina är ju avgörande för pollinering och bra skörd och vi gillar att odla i vår trädgård.
För att inte tala om att man får egen honung som är väldigt god som smaksättare i matlagning. Jag ser fram emot att kunna bjuda på nyslungad honung till färska bär på midsommar.”

Den 3 maj landade två bikupor i trädgården på Älgö. Familjen Svenssons tre grabbar Mio 12 år, Love 10 år och Alvin 5 år var väldigt nyfikna på de nya innevånarna.
– Nu kan jag gå till skolan och berätta att vi har över 40.000 husdjur hemma! sa Mio.
Paul hade också bjudit ut stora delar av restaurangpersonalen på Fotografiska att hälsa bina välkomna och vara med på honungsprovning. 40-talet kockar, sommelierer och servispersonal var med när biodlaren Paul satte kuporna på plats. Se filmen om familjen Svenssons bin här:

Fotografiska

Personal från Fotografiskas restaurang beundrar bina. Foto: Anna Lind Lewin.

– Jag är både förväntansfull och lite nervös, men med Lottas hjälp hoppas jag att vi kan ta hand om dem på bästa sätt, sa Paul när bina kommit på plats i trädgården.

Bina som flyttar in på Älgö kommer från biodlaren Lotta Fabricius Kristiansens biodling ute i Kyrkhamn utanför Hässelby väster om Stockholm. Lotta berättade om bin och svarade på mängder av frågor.
– Att odla bin är inte så svårt som många tror. De klarar sig bra på egen hand i ett par veckor. Det som är viktigt är att välja en bra bigård där bina står torrt, skyddat från vind och har bra tillgång till nektar och pollenväxter under hela säsongen. Då har bina bra förutsättningar för att hålla sig starka och friska, säger Lotta som arbetat med bin i 15 år.

Paul och Lotta kommer att träffas löpande under odlingssäsongen för att Paul ska få hjälp i det fortsatta arbetet att ta hand om bina och så småningom även honungen.
Flera av grannarna är mycket nyfikna och positiva till att det flyttar in honungsbin i området. Alla som odlar och planterar gynnas av det finns pollinatörer i närheten.

En del av honungen från Pauls bin kommer att användas i restaurangen på Fotografiska. Kockarna har haft provning av honung med smak från olika landskap. Redan till midsommar kommer man att kunna skatta den första honungen, och räknar med att ett samhälle kan ge 35 kilo.
– Vi kommer ju att bli jätterika så mycket honung som det blir, menade sonen Love.

Pauls intresse för ekologi och hälsa ligger bakom att Fotografiskas restaurang har så stor tonvikt på goda och närodlade vegetariska råvaror. En satsning som ledde till att de efter bara några månader fick DN:s pris Gulddraken.

Lotta Fabricius och Paul Svensson.

Biodlaren Lotta Fabricius Kristiansen och Paul Svensson vid de nya kuporna på Älgö. Foto: Anna Lind Lewin.

Samarbetet med Paul Svensson ingår i en långsiktig satsning där Svenska Bin matchar intresserade kockar med lokala biodlare för att sätta fokus på hur viktiga bina är som pollinatörer av vår mat. Kocken Rune Kalf Hansen som driver ekologiska snabbmatsrestaurangen Kalf&Hansen vid Mariatorget i Stockholm, samarbetar till exempel med biodlarföreningen i Tantolunden.

Läs mer på: http://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/news/honung-fraan-tantos-bin-landar-i-kalf-hansens-koek-105371

Bakom projektet står projektet Svenska Bin med stöd av Svenskt Sigill.

Mer material finns på mynewsdesk.com/se/svenska-bin

Läs mer om projektet i Bitidningen september 2015