Sveriges flytande guld!
Primörhonungen är Sveriges flytande guld! Svenska Bin och Biodlingsföretagarna satsar på att göra primörhonungen och tiden strax före midsommar till en viktig säsongspremiär liknande de som finns för sparris, potatis och jordgubbar. Biodlare runt om i Sverige tappar nu den första honungen och säljer den som en unik primör.
Primörhonung kallas den honung som skördas på våren, försommaren och runt midsommar. Den är gyllengul, lätt och flytande och passar perfekt till andra försommarprimörer som hallon och jordgubbar. Genom att primörhonungen vare sig lagrats, rörts eller värmts upplever många den som speciellt smakintensiv och blommig. Honungen håller sig oftast flytande i några veckor och kristalliseras sedan naturligt. Vill man behålla den flytande konsistensen längre kan man frysa honungen. Den honung som finns i butik under hela året är oftast ympad eller rörd för att behålla sin finkorniga och smidiga konsistens.
Hur olika honungars konsistens utvecklas beror dels på vilka sockerarter det finns i den nektar honungen är gjord av, och dels hur den behandlas medan den stelnar. En hög andel fruktos i nektarn ger en honungs som håller sig flytande länge, medan hög andel glukos ger en fastare honung. All honung är flytande när den skördas ur bikupan.
Begreppet primörhonung lanserades av Svenska Bin 2016.
Varför har vi inte färsk och flytande honung året om i Sverige? Bina invintrar redan i augusti/september och håller sig sedan i kupan tills värmen kommer på våren. Då samlar de nektar och pollen som finns: sälg, hassel, maskros och olika blommande lökväxter. I juni samlar de bland annat från försommarens ängsblommor, raps och klöver. Honungens smak blir också olika beroende på vilken del av Sverige den kommer ifrån och vad som växer där.
Med Primörhonungssläppet vill biodlarna visa att försommarens första honung är lika attraktiv, festlig och unik som den första potatisen, sparrisen och jordgubbarna eller Beaujolais Nouveau för fransmännen.
Gastronomiska ambassadörer lyfter den första honungen tillsammans med lokala biodlare under Primörhonungs-släppet:
Sofia B Olsson, VRÅ, Clarion Hotel Post Göteborg
Paul Svensson, Rosendals Trädgård, Stockholm
Titti Qvarnström, Kullabergs vingård, Nyhamnsläge
Frida Nilsson, ESS Group
Stefan Eriksson, Brutalisten, Stockholm
Anna K Sjögren, Stenugnsbageriet Olof, Borgholm
Maria Printz, Stora Lundby Gård, Selaön, Sörmland
Victor Schack, restaurang Kalcium, St Olof
Lisen Sundgren, Life by Lisen
Biodlare som levererar primörhonung till våra ambassadörer:
Ingrid Evaldsson, Gyllene Biet, Hemsjö, Alingsås
Jonas Berndtsson, Rosenhult fruktodling, Förslöv
Marie Backman, Maries Bihantverk, Malmö
Maj Östberg Rundquist, Åkersberga
Lina Norsell, Linas & Binas, Sillaröd, Österlen
Viktoria Bassani, Söderslätt
Birgitta Augusteson, Stavtorps gårdsbutik, Malmköping
Gustaf & Linnea, Gotland
Gunilla Kinley, Nydala Honung, Öland
Här kan du smaka och köpa primörhonung juni 2024:
Butik Rot, Stockholm
Stenugnsbageriet Olof, Borgholm
Boarps grönsakshall, Båstad
Petersborgs gårdsbutik, Saluhallen Lund
Gyllene Biet, Hemsjö, Alingsås
Stavtorps gårdsbutik, Malmköping
Gustaf & Linnea, hamnen Katthammarsvik
Honungsboden, Åkersberga
Linas & Binas, Sillaröd
Annedals gård, Söderslätt
———————–
Svenska Bin har sedan 2013 arbetat med att öka värdet på svensk honung. I projektet Honungslandet har Svenska Bin i samarbete med Biodlingsföretagarna samlat nyckelaktörer från gastronomin samt biodlingsbranschen till workshops där man diskuterat svensk honung ur olika aspekter.