Sveriges flytande guld!

Primörhonungen är Sveriges flytande guld! Svenska Bin och Biodlingsföretagarna satsar på att göra primörhonungen och tiden strax före midsommar till en viktig säsongspremiär liknande de som finns för sparris, potatis och jordgubbar. Biodlare runt om i Sverige tappar nu den första honungen och säljer den som en unik primör.

——-

Primörhonung kallas den honung som skördas på våren, försommaren och runt midsommar. Den är gyllengul, lätt och flytande och passar perfekt till andra försommarprimörer som hallon och jordgubbar. Genom att primörhonungen vare sig lagrats, rörts eller värmts upplever många den som speciellt smakintensiv och blommig. Honungen håller sig oftast flytande i några veckor och kristalliseras sedan naturligt. Vill man behålla den flytande konsistensen längre kan man frysa honungen. Den honung som finns i butik under hela året är oftast ympad eller rörd för att behålla sin finkorniga och smidiga konsistens.

Hur olika honungars konsistens utvecklas beror dels på vilka sockerarter det finns i den nektar honungen är gjord av, och dels hur den behandlas medan den stelnar. En hög andel fruktos i nektarn ger en honungs som håller sig flytande länge, medan hög andel glukos ger en fastare honung. All honung är flytande när den skördas ur bikupan.
Begreppet primörhonung lanserades av Svenska Bin 2016.

Varför har vi inte färsk och flytande honung året om i Sverige? Bina invintrar redan i augusti/september och håller sig sedan i kupan tills värmen kommer på våren. Då samlar de nektar och pollen som finns: sälg, hassel, maskros och olika blommande lökväxter. I juni samlar de bland annat från försommarens ängsblommor, raps och klöver. Honungens smak blir också olika beroende på vilken del av Sverige den kommer ifrån och vad som växer där.

Med Primörhonungssläppet vill biodlarna visa att försommarens första honung är lika attraktiv, festlig och unik som den första potatisen, sparrisen och jordgubbarna eller Beaujolais Nouveau för fransmännen.

 

Gastronomiska ambassadörer lyfter den första honungen tillsammans med lokala biodlare under Primörhonungs-släppet:

Sofia B Olsson, VRÅ, Clarion Hotel Post Göteborg

Paul Svensson, Rosendals Trädgård, Stockholm

Titti Qvarnström, Kullabergs vingård, Nyhamnsläge

Frida Nilsson, ESS Group

Stefan Eriksson, Brutalisten, Stockholm

Anna K Sjögren, Stenugnsbageriet Olof, Borgholm

Maria Printz, Stora Lundby Gård, Selaön, Sörmland

Victor Schack, restaurang Kalcium, St Olof

Lisen Sundgren, Life by Lisen

 

Biodlare som levererar primörhonung till våra ambassadörer:

Ingrid Evaldsson, Gyllene Biet, Hemsjö, Alingsås

Jonas Berndtsson, Rosenhult fruktodling, Förslöv

Marie Backman, Maries Bihantverk, Malmö

Maj Östberg Rundquist, Åkersberga

Lina Norsell, Linas & Binas, Sillaröd, Österlen

Viktoria Bassani, Söderslätt

Birgitta Augusteson, Stavtorps gårdsbutik, Malmköping

Gustaf & Linnea, Gotland

Gunilla Kinley, Nydala Honung, Öland

 

Här kan du smaka och köpa primörhonung juni 2024:

Butik Rot, Stockholm

Stenugnsbageriet Olof, Borgholm

Boarps grönsakshall, Båstad

Petersborgs gårdsbutik, Saluhallen Lund

Gyllene Biet, Hemsjö, Alingsås

Stavtorps gårdsbutik, Malmköping

Gustaf & Linnea, hamnen Katthammarsvik

Honungsboden, Åkersberga

Linas & Binas, Sillaröd

Annedals gård, Söderslätt

Honungsriket.se

———————–
Svenska Bin har sedan 2013 arbetat med att öka värdet på svensk honung. I projektet Honungslandet har Svenska Bin i samarbete med Biodlingsföretagarna samlat nyckelaktörer från gastronomin samt biodlingsbranschen till workshops där man diskuterat svensk honung ur olika aspekter.