Svenska Bin lanserar Bee Welcome

bee welcome

På den internationella biodlarkongressen Beecome 2016 11–13 mars i Malmö lanserades Bee Welcome, ett projekt som kan bidra till arbetstillfällen och integration. Svenska Bin uppmanar biodlare runt om i landet att ge nyanlända chansen till arbete och praktik inom biodlingen.

I Metro Debatt gick Svenska Bin ut med ett upprop för Bee Welcome:
“Biodling är ett effektivt verktyg för social utveckling, självförsörjning och gemenskap. Svenska Bin vill bli en positiv kraft i integrationsarbetet för mångfald i både miljön och samhället. Därför lanserar vi nu projektet “Biodlare för integration – Bee Welcome”.
Vi vill öka och stärka biodlingen i Sverige. Vi värnar om den biologiska mångfalden i våra landskap, som gör att bin kan överleva. Nu samlar vi kraft för att öka mångfalden inom biodlarnäringen. Vi vill ge nyanlända möjlighet till arbete och försörjning. Biodling är ett vanligt yrke i många länder, särskilt i Mellanöstern, Afrika och Asien. Vi vill ta tillvara den kunskap som finns hos flyktingar och nysvenskar.”

Läs hela artikeln om Bee Welcome på Metro Debatt

Lars Pettersson Mustafa Alkhateeb

Lars Pettersson och Mustafa Alkhateeb från LP:s biodlingar i Säffle. Foto: Anna Lind Lewin.

Biodlare på flykt undan kriget fick fast jobb i Säffle
På Beecome 2016 deltog bland andra Mustafa Alkhateeb som flytt från Idlib i nordöstra Syrien och nu fått arbete på LP:s biodling i Säffle i Värmland:
– Jag har bara varit här i Sverige i 1 år och 3 månader, så jag är jätteglad över att jag har ett arbete med bin precis som hemma i Syrien där jag hjälpte min pappa på familjens biodling. Här har jag fått arbetskamrater som visar mig och hjälper mig med språket. Jag går och läser svenska en dag i veckan. Tidigare studerade jag också filosofi och pedagogik på universitet i Syrien och i Libanon.
Lars Pettersson på LP:s biodling berättar:
– Genom arbetsförmedlingen fick vi kontakt med Mustafa i somras, då kunde han bara lite svenska men hade i gengäld lång erfarenhet av biodling. Vi behöver bra arbetskraft som vill arbeta med våra bin. Biodling är ju ett praktiskt arbete så man kan visa när språket inte räcker till. Vi är väldigt glada att ha honom, det är svårt att få bra arbetskraft.

Många nyanlända från Mellanöstern har gedigen kunskap inom biodling – en på många sätt outnyttjad kunskapsbank. Samtidigt krävs en fördubbling av antalet biodlare i Sverige för att tillgodose marknadens behov, och vårt behov av pollinering.
– Omkring 100.000 fler bisamhällen behövs i framtiden och därför behövs också fler som arbetar inom biodlingen, förklarar Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska Bin.

Praktikanter och anställda behövs i biodlingsbranschen
Svenska Bin vill lyfta det faktum att biodlarbranschen behöver arbetskraft, inte minst praktikanter. Med hjälp av nyproducerade filmer visar vi både nyanlända, arbetsgivare och myndigheter att här finns möjligheter till arbete.

Se filmen med Mustafa Alkhateeb på arabiska
Se filmen med Mustafa Alkhateeb på svenska
Se filmen med Lars Pettersson, ägare till LP:s biodling

På Beecome deltog också projektet Bisam i Malmö Folkets Park och Odlingsnätverket Seved, som båda är exempel på biodling, odling och integration.
Inspiration till projektet Bee Welcome är biodlarna i tyska Donaueschingen och Soltau som sammanfört flyktingar från Syrien med tyska biodlare.

Svenska biodlare söker nu kolleger och biodlingsintresserade bland de nyanlända som kommer till Sverige.
Vi söker också samarbete med institutioner och föreningar som arbetar med nyanlända och flyktingar.
Svenska Bin arbetar för mångfald i naturen och i samhället.

Kontakt:
Ulla Tillgren, ulla.tillgren@utillgren.se, 070-588 08 53
Anna Lind Lewin, anna@lindlewin.se, 070-656 31 31.
Lotta Fabricius Kristiansen, lotta@svenskabin.se, 070-735 28 58.