Fullmatat program hos Svenska Bin under Apiscandia

Svenska Bins välbesökta program under Apiscandia Göteborg 2019 innehöll inslag som sensorisk test av honung med Johan Swahn, kombuchaseminarium med Nordic Fermentation, besök av Moa Munk från Sveriges mästerkock, lunch med smak av honung på vRÅ med Sofia B Olsson, djupdykning i ämnet hälsosamma biprodukter och apiterapi* med Alexandra De Paoli, samt provning av honungsvin / mjöd med Viktoria Bassani.

Dagen började med att Johan Swahn föreläste om sensorik och presenterade ett skräddarsytt sensoriskt test där publiken kunde lämna egna omdömen på 12 sorters Västsvensk honung i en digital enkät. Kocken Sofia B Olsson som driver restaurang vRÅ på Clarion Hotel Post berättade om sin relation till honung och inspiration hon fått på sin resa i Japan. Sofia bjöd också på en växtbaserad lunch med smaksättning av honung.

Under eftermiddagen föreläste örtterapeuten Alexandra de Paoli om hur vi kan använda binas hälsosamma produkter tillsammans med den internationella experten på apiterapi*, Stefan Stangaciu.
Malene Rossil från Nordic Fermentation höll föredrag om drycker fermenterade på honung, som kombucha och jun och sommelier Viktoria Bassani höll en smakprovning av honungsvin /mjöd tillsammans med producenter från Sahtipaja, The Attic Meadery, Skogshonung och Mjödhamnen.

———————————-

Den nordiska konferensen Apiscandia hölls på Clarion Hotel Post i Göteborg 9–10 februari 2019
och anordnades av Biodlingsföretagarna i samarbete med Jordbruksverket, Svenska Bin, SLU, Lantbrukarnas Riksförbund, Lantmännen, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

Apiscandias hela program 2019

———————————-

*Apiterapi innebär att sjukdomar och fysiska besvär behandlas med produkter från bisamhället. Det kan handla om honung, bivax, propolis, pollen och drottninggelé.