Stolta vinnare av utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik
Mot bakgrund av de svenska biodlarnas svåra situation med lager av osåld honung och ett stort inflöde av importerad fuskhonung lanserade Svenska Bin och Biodlingsföretagarna 2022 utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik. Tillsammans vill vi att utmana och inspirera butiker runt om i landet!
Handeln har generellt har dålig kunskap om produkten honung och dess värde för pollinering, livsmedelsförsörjning och gastronomi, vilket gör att exponering och tillgänglighet är dålig i de flesta butikerna runt om i landet. Därför har vi valt att belöna de medvetna och engagerade aktörerna, stora som små:
Gårdsbutik:
Djäknegården i Åsa
”På Djäknegården finns en hängiven bidrottning som håller bisafaris, föreläsningar och erbjuder andelskupor.
Hon har skapat ett fullmatat honungscafé med bakverk och provsmakning av olika sorters honung och byggt upp en butik med ett brett sortiment av produkter från binas värld.”
Biodlarens egen butik:
Maries Bihantverk, Malmö
”Den lilla butiken drivs av biodlaren Marie Backman som generöst bjuder på sin kunskap och arbetar hårt för att ge sina kunder bästa service. Här kan man både bli Bifadder, boka in sig på honungsprovningar och köpa hantverksmässigt framställd honung från stadens odlingar, trädgårdar och parker. Marie är genuint intresserad av att berätta om sin biodling och honungens olika smaker.”
Livsmedelsbutik:
Stora Coop, Märsta
”Stora Coop Märsta har en mycket engagerad i butikschef i Mattias Hedberg. Här förstår man värdet av bra exponering i hyllan. Butiken har byggt upp ett enastående gott samarbete med Sigtuna biodlarförening och lokala biodlare håller provningar i butiken. Här säljs även nyslungad honung från butikens egen Coop-kupa.”
Honungsdestination:
Skogens Honung i Vimmerby
”Hos Skogens Honung i Flohult har Lars och Caroline Eriksson ett härligt sommarkafé med delikatesser som honungsglass och bakverk som ljunghonungstosca. De sprider kunskap om biodling genom andelsodling och bisafari och erbjuder många olika sorters honung från säsongens skördar. Flera av deras honungar har prisats som världens finaste vid London International Honey Awards.”
Online-butik:
Mylla.se
Mylla online-butik erbjuder primörhonung i sin matkasse och säljer högkvalitativ honung från svenska småskaliga biodlare. Här vill man skapa en inspirerande och lärorik miljö för alla som älskar honung och berätta om resan honungen gör från bikupa till matbord. Tillsammans med Honungskollen utbildar man om honung så att konsumenten ska kunna göra fler medvetna val. Mylla har det uttalade målet att bli honungsentusiasternas drömdestination.”
Restaurang:
BOV Discobar, Göteborg
”En krog som har ett mycket kreativt förhållningssätt och använder honung på ett självklart vis. Här landar honungen både på pizzor, på ost- och charkbrickor och i drinkar. Köket följer säsongen och samarbetar med lokala biodlare. BOV Discobar bjuder på en smak av framtiden.”
Juryns Specialpris:
Stigtomta kvarn, Nyköping
”Bland ryktborstar och stängsel finns Sandra Sjöström som brinner för lokal honung och hjälper Sörmlands biodlare att hitta kunder på en helt ny och oväntad plats.”
Dagen till ära hade Vrås kreativa ledare Sofia B Olsson skapat en honungslunch för inbjudna kockar, biodlare och media. Foto: Lena Granefelt.
Valet att hålla prisutdelning och honungslunch på Vrå i Göteborg var enkelt eftersom restaurangens kreativa ledare Sofia B Olsson ofta och gärna använder honung i sin matlagning. ”Jag har sedan barnsben en nära relation till honung. Min morfar var en sann honungsälskare, och menade att det var det nyttigaste man kunde äta. Ljunghonung från Bohuslän, det var honung för mig när jag var liten, berättar Sofia.”
På bilden med lokala biodlarna Ingrid Evaldsson från Tollered, Johan Aga från Lerum och Malin och Sam från Stadskupan i Göteborg.
Foto: Lena Granefelt.
Anna Lind Lewin och Sanna Ohlander arrangerade prisutdelningen och lunchen för Svenska Bin medan juryordförande Christina Möller med pondus delade ut diplom och sommelier Malin Landqvist höll i eftermiddagens fullsatta honungsprovning. Foto: Lena Granefelt.