Sveriges nya säsongsprimör – honung direkt ur ramen

Allt fler biodlare slungar delikatessen primörhonung. Gyllengul och flytande passar den helt perfekt till andra försommarprimörer som hallon och jordgubbar. En del väljer att äta hela honungskakan – rakt ur ramen. Genom att primörhonungen vare sig lagrats, rörts eller värmts upplever många den som speciellt smakintensiv och blommig. 21 juni 2022 hölls Sveriges första primörhonungsprovning på Katrinetorp i Malmö.

– Vi vill uppmärksamma att honungen följer säsongen och är en primör precis som den svenska sparrisen, inhemsk nypotatis eller jordgubbar vi längtar efter att äta till midsommar, berättar Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska Bin. Och att honung precis som andra råvaror har en säsongsvariation.

All honung är flytande vid skörd
Många konsumenter tror att vi i Sverige bara kan få fast, slät honung eftersom det länge har varit den vanligaste i butik. All svensk honung är flytande när den slungas eller rinner ur ramen, men till skillnad från en del importhonung kristalliseras den efter några veckor.
– Det är ingen defekt utan en naturlig process som beror på vilka växter bina hämtat nektar ifrån och vilka sockerarter som bildas, säger Lotta Fabricius Kristiansen. Det är lätt att tro att vi har flytande honung året om eftersom det finns i butikshyllorna, men den är oftast importerad eller processad.

Primörhonungsprovning på Katrinetorp. Foto: Torbjörn Lagerwall.

Premiär för primörhonungsprovning
Den 21 juni hölls för första gången i Sverige en provning med dussinet primörhonungar från olika platser runt om i Sverige. Där deltog kockar, sensoriker och andra från gastronomin.

Vid ett långbord på Katrinetorps landeri i Malmö dukades det upp honung som ambitiösa biodlare från Värmland ner till Söderslätt slungat speciellt för detta tillfälle. Biodlaren Viktoria Bassani, som är utbildad sommelier, ledde provningen.
– Smaken påverkas av nektarkällorna. Några av de tidiga ”dragen” i Sverige som ger bina föda är blommande sälg, lönn, maskros och raps, berättar hon.
En detaljerad sensorisk analys av mer än dussinet honungar presenterades av Mathias Lundgren på e-Sense.
Läs resultaten i rapporten här.

Kristalliserad honung uppskattad
Omdömena från deltagarna innehöll ord som ”fruktig”, ”kola”,”lite fotdoft”. Någon honung som börjat kristalliseras och blivit lite grynig i konsistensen blev kallad ”gott som knastret i parmesan”. Många var förbluffade över att honungarna bjöd på så stort smakspektra.
Det provades också kakhonung i små portionsramar, ett spännande sätt att servera det första flytande guldet. Gästerna tar helt enkelt en sked och gröper ur både honung och vax som får smälta i munnen. Allt går att äta, gillar man inte vaxet kan man spotta ut det.

Matjournalisten Tove Oskarsson Henckel menar att honung över lag förtjänar mer uppmärksamhet.
– Jag tycker att honungen känns som en underskattad produkt. Det är ju en fantastisk, helt naturlig råvara som produceras av bina.

På provningen deltog biodlare, experter inom gastronomi och sensorik. Foto: Torbjörn Lagerwall.

En primör att fira
I Danmark har man en speciell jordgubbs- och honungsdag i juni där man lyfter den läckra kombinationen av säsongens första bär och den första honungen, berättar kocken Katrine Klinken som driver specialbutiken Honning i Köpenhamn.
– Bär och honung är en superkombo, menar hon.

Anna Lind Lewin som står bakom provningen för Svenska Bin tycker vi ska inspireras av danskarna och fransmännen.
– Den allra första honungen är värd en fest, som Beaujolais Nouveau. Varför inte ett släpp i juni där man firar att primörhonungen har kommit och att bina samlat in årets första honung?

Avslutningsvis provades honungsdrycker som jun, kombucha och mjöd från olika producenter i Sverige och Danmark.

Se film från provningen på YouTube.


Honungsdrycker som jun, kombucha och mjöd. Foto: Torbjörn Lagerwall.

———————-

Fakta om honung
– Primörhonung kan i Sverige oftast slungas maj–juni. Honungsskörden och tidpunkten för primörhonungen faller olika ut beroende på sol, vind och vatten. I norra Sverige är klimatet kyligare på våren, vilket gör att biodlarna ofta kan börja skörda primörhonungen senare

– Nyslungad honung kan biodlarna skörda hela sommaren, fast de olika slungningarna får olika smak allt eftersom blomningen i naturen förändras.

– Vill du att din honung ska förbli flytande kan du frysa ner den. När du tinar den har den kvar sin flytande form. Om du vill att fast eller kristalliserad honung ska bli flytande igen kan du värma den försiktigt i vattenbad (max 40 grader).

Honungen till Sveriges första primörhonungsprovning slungades av biodlare från Värmland till Skåne.

———————-

Primörhonung i provningen kom från:
Zon5 honung, Vaggeryd, Småland
Petras Bikupa, Jämjö, Blekinge
Linas och binas, Degeberga, Skåne
Hanne Uddling, Strängnäs, Sörmland
Gunn Baustad, Svedala, Skåne
Honung & Grönt, Falköping, Västergötland
Anna-Karin Heino, Kristinehamn, Värmland
Sjöfallets Honungsbin & Äppelmusteri, Grytgöl, Östergötland
Gunnarsons bigårdar, Österlen, Skåne
Johan Falk, Haväng, Skåne
Maries Bihantverk, Malmö, Skåne
Fasangården Matstudio, Löddeköpinge, Skåne