Podd om honung, biprodukter, hälsa och hudvård

I Svenska Bins poddserie berättar våra experter hur man kan bygga upp sitt eget husapotek med bivax, pollen, propolis, honung, drottninggelé och bibröd. I sex faktafyllda avsnitt intervjuas Lotta Fabricius Kristiansen, biodlare och sakkunnig inom pollinering och Alexandra De Paoli, örtterapeut och journalist av programledaren och biodlaren Hanne Uddling.

Här kan man fördjupa sig inom biodling och lära sig om fler av produkterna som kommer från bikupan.
De sex avsnitten i poddserien är utgivna av Svenska Bin.

Sök på Svenska Bin där poddar finns eller använd länk till Podden Biprodukter.

Svenska Bin vill inspirera fler biodlare och konsumenter
– Poddarna är en del av ett projekt för att inspirera biodlare att öka produktionen och ta vara på skatterna som bina producerar. Vi vill också att konsumenterna ska bli medvetna om att det finns bra bihälsoprodukter från Sverige.

I Sverige har vi ingen tradition att ta hand om propolis, bibröd, drottninggelé och pollen, menar Lotta.
– Vi tar hand om honungen och vårt eget bivax, men vaxet används främst i den egna biodlingen. Som det ser ut idag är det svårt att få tag i vax av rätt kvalitet för till exempel hudvård, där efterfrågan stor, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Alexandra har i sitt arbete fokus på hälsa.
– Om man är ute efter hälsoeffekterna är det superviktigt att välja inhemsk honung med tydligt ursprung, så att man vet att den inte blivit uppvärmd och de nyttiga egenskaperna blivit förstörda. Fråga din lokala biodlare hur hen behandlar sin honung, säger Alexandra De Paoli.

Trots att både Lotta och Hanne ägnat en stor del av sitt liv åt bina, tröttnar de aldrig på honungsbina och deras produkter.
– Honung är det coolaste livsmedel som finns!, menar Hanne Uddling som leder programmet.


Alexandra De Paoli och Lotta Fabricius Kristiansen. Foto: Apinordica.

Mer om hälsosamma biprodukter hittar du här

Hälsa från bikupan av Alexandra De Paoli & Lotta Fabricius Kristiansen, en handbok om råvaror från bikupan som beskriver hur de kan användas till hälsa och hudvård.

————

Bakom podden:

Lotta Fabricius Kristiansen, biodlare och sakkunnig inom pollinering
Erfaren biodlare, projektledare för Svenska Bin, grundare av Pollinera Sverige, folkbildare och forskningsassistent hos RådNu SLU.

Alexandra De Paoli, örtterapeut och journalist
I början av 2000-talet utbildad till örtterapeut på Eklöfs Örtutbildning och har sedan dess arbetat som föreläsare, kursledare och mediaprofil. Hon sprider kunskap om medicinalväxter i livsstilsmagasinet Strömsö i Finska YLE och i Örtskolan i SVT. Alexandra är också aktuell med böckerna Hälsa från bikupan, tillsammans med Lotta Fabricius Kristiansen, Läkeväxter till vardags och Salvboken.

Hanne Uddling, biodlare och logoped,
Ordförande i Sörmlands biodlardistrikt, biodlare i Strängnäs, utbildad logoped med egen mottagning.